LYME SYGDOM KAN Ud over antibiotika og urter, kost, er en anden del af behandling af Lyme sygdom. Det har vist sig for lang tid, at den mad, vi spiser, har en indflydelse på vores sundhed og velvære. Ikke alene har de indflydelse celle regenerering og metaboliske processer, men også for funktionen af immunsystemet, som er afgørende i en Borrelia spirokæter infektion. Hvis du er overbelastet med forvirrende information og hele tiden spørge dig selv nogle af disse spørgsmål: • Kan jeg spise gluten-og mælkeprodukter? • Hvordan til at støtte tarmene naturligt? • Skal jeg give op kød? Som gryn er de sundeste? • Hvilken olie skal jeg vælge? • Skal jeg nødt til at følge en streng diæt? Så er denne selvhjælpsbog er helt sikkert for dig! Vi vil gå gennem de mest populære diæter for Lyme sygdom behandling sammen, vil jeg besvare de oftest stillede spørgsmål og dele lækre og sunde opskrifter til at hjælpe dig med at gendanne. INDHOLD 1. KULHYDRATER Sukker Gryn Gluten 2. FEDT 3. PROTEIN Kød Fisk Mejeriprodukter Bælgfrugter 4. ALKOHOL 5. PROBIOTIKA 6. KOLLAGEN 7. HYDRERING 8. KRYDDERIER 9. COCKTAILS 10. OVERSIGT OVER DE MEST POPULÆRE KOSTVANER, ANVENDES TIL BEHANDLING AF LYME SYGDOM 11. KONKLUSIONER 12. HENVISNINGER Copyright © Healthylife S. C., Chorzow 2022 Alle rettigheder, inklusive retten til at reproducere de tekster, helt eller delvist, i enhver form, og de er reserveret. 1. KULHYDRATER Kulhydrater er en gruppe af stoffer kaldet sukker. Men betyder det så, at vi skal udelukke alle kulhydrater fra vores kost? Kulhydrater kan deles op i simple og komplekse. SIMPEL Hvidt brød, ris, pasta Slik, slik, konfekt Sødet drikkevarer Sukker, syltetøj, honning KOMBINERET Hele korn, brød og pasta, Gryn, brune ris Havregryn, klid Fuldkorns produkter uden tilsat sukker. På denne måde, det er meget let at se, at simple sukkerarter, der ledes af den mest populære hvidt sukker, der er skadeligt for vores helbred. Sukker • Sukker alvorligt svækker vores immunforsvar, mens forværrer betændelse i vores kroppe. • Det har ingen næringsværdi. • Det er det vigtigste produkt, der fremmer forekomsten af mycosis, som vi er særlig udsat under behandling med antibiotika. • Det øger risikoen for mange hjerte-sygdomme. • Det bidrager til reduceret modstand mod bakterielle infektioner. Det er derfor, især under sygdom, er det værd at reducere simple kulhydrater fra vores kost, især hvidt sukker og produkter, der rige på det. Dog, det er ikke værd at give op alle kulhydrater, herunder næringsstof-rige gryn. Gryn Gryn er lavet af korn. Majs er den vigtigste ingrediens i produktionen af korn, gryn. Hvede er den vigtigste ingrediens i fremstillingen af farina, bulgur og couscous. Boghvede er den vigtigste ingrediens i fremstillingen af boghvede gryn. Pearl gryn og pot byg er lavet af byg og hirse gryn fra hirse. Gryn er lavet ved at rense korn og derefter skære, slibe eller steger det. Den lavere grad af rensning og maling af korn, jo mere værdifulde næringsstoffer gryn indeholder. Boghvede og hirse gryn er blandt de sundeste, mens farina og couscous er blandt de mest rengøres. TOP 1: Boghvede gryn • Høje fiberindhold – det regulerer mave-tarm-funktion • Høje niveauer af jern, folinsyre, zink, jod • Rig på B-vitaminer, vitamin E TOP 2: Hirse gryn • Rig på B-vitamin, fosfor, zink, kobber og mangan • Lavt glykæmisk indeks • Stor mængde af protein Gluten Gluten er et protein, der hovedsagelig består af gliadin og glutelin. Det er, hvad der giver bagværk deres fluffiness og elasticitet, der gør det til en fast bestanddel af kosten i den vestlige verden. De mest almindelige korn, der indeholder gluten er hvede, men også rug, byg og havre. Der er visse sygdomme, som en gluten-fri kost er den eneste behandling. Disse sygdomme inkluderer: • Cøliaki Dette er en autoimmun sygdom, der forårsager skade på villi i tyndtarmen. Dette fører til malabsorption og gastrointestinal problemer (diarre, luft i maven, forstoppelse, overdreven gas). Sygdommen optræder hos ca 1% af befolkningen. • Ikke-coeliac gluten følsomhed De mest almindelige symptomer, at patienter, der klager over, at de er mavesmerter, luft i tarmene, udslæt, hovedpine. Der er mange vanskeligheder i korrekt diagnosticering af sygdommen, sådan som det foreløbige udelukkelse af mange medicinske tilstande. • Duhring ' s sygdom Det er en autoimmun sygdom karakteriseret ved hud læsioner som papulae, vabler og erytem. Det er en fælles ætiologi med cøliaki - der er en udfladning af intestinal villi. • Hvede allergi Immunforsvaret er aktiveret, og IgE-afhængige og IgE-uafhængige reaktioner forekomme. I de fleste tilfælde, at de patienter, der kun har brug for at udelukke hvede fra deres kost, uden at skulle opgive alle produkter, der indeholder gluten. Almindelige symptomer er nældefeber, mavesmerter, opkastning, astma, ødem og personer med atopisk dermatitis, en hurtig forværring af symptomer. Der er derfor ingen forskning-dokumenterede oplysninger om, at folk med Lyme sygdom vil opleve de sundhedsmæssige fordele efter eksklusive produkter, der indeholder gluten fra i deres kost. Det er dog værd at reducere indtagelse af højt forarbejdede korn, såsom hvede, mel og produkter fremstillet af det. Erstatning af dem med hele korn og diversificere den kost med produkter, der er fremstillet af andre kornsorter såsom hirse (hirse gryn), vil have en positiv indvirkning på vores helbred. Husk også, at en gluten-fri kost er meget strenge, og hvis det er dårligt afbalanceret kan vise sig at være en mangel kost. Mange produkter, som vi mener, gluten-fri, kan have spor af gluten i dem. Disse omfatter frosne blandede grøntsager, ketchup, bagepulver, krydderier, tørret frugt, te og medicin. Naturligt glutenfri produkter omfatter: ris, majs, kartofler, sojabønner, hirse, boghvede, tapioka, quinoa, frugter, grøntsager, linser, kikærter, bønner og kød. Gluten-fri produkter er mærket med en licens krydsede spike tegn. Så før vi når frem til hvad vi mener, der er gluten-fri mad i butikken, vi bør sørge for, at det ikke indeholder selv små mængder gluten. Desuden bør vi ikke antage, at en gluten-fri mad er i sig selv sund. Den færdige glutenfri boller, brød, tortillas eller slik, der findes på markedet, er statistisk mere mættet og har et højere glykæmisk indeks. Derudover, til de ovennævnte produkter, vi vil betale 2-3 gange mere end for traditionelle brød eller mel. BLÅBÆR OG KOKOS HIRSE BUDDING Ingredienser: - 200g kogte boghvede - 250g kokosmælk - 1/3 tsk kanel -1/3 tsk kardemomme -1/2 tsk gurkemeje - bær (til at tjene) Forberedelse: Læg den kogte boghvede i en gryde, hæld det i mælken og tilsæt krydderier. Bring det i kog. Braklægning og blend. Serveres med blåbær. 2. FEDT Fedt er vigtigt i vores kost. Det giver os ikke kun med de essentielle umættede fedtsyrer (EFAs), fedt-opløselige vitaminer (A, D, E, K), men også tager del i syntesen af hormoner og forbedrer smagen i måltidet. Men mængden og kvaliteten af det fedt, der forbruges, er vigtigt. Vi skelner mellem: • Animalsk fedt De fleste af dem giver os med mættede fedtsyrer (sfa ' erne), som er dårligt for vores krop (kød) eller kolesterol (kød og mælkeprodukter). Dog, denne gruppe omfatter også fede fisk er en rig kilde af omega-3 fedtsyrer og har et pro-health effekt på vores sundhed. • Vegetabilske fedtstoffer Disse omfatter monoumættede fedtsyrer, som findes i olivenolie, rapsolie og avocado olie samt flerumættede fedtsyrer, n-3 og n-6 familien, der omfatter linolie, vindruekerneolie, nødder, osv. Risikoen for iskæmisk hjertesygdom nedsættes med 2-3%, når 1% af den energi indtag af mættede fedtsyrer (sfa ' erne) er erstattet af flerumættede fedtsyrer. Fedt er et produkt, som vi normalt forbinder med dårlige aspekter. De oftest gentagne myte er, at på grund af fedt, vi tager på i vægt. Det kommer fra det faktum, at 1g fedt er lige til at 9kcal. Og på trods af det faktum, at fedtstoffer hører til høj energi produkter, ikke alle af dem bør være lige så dårlig. Fedtstoffer, som fortjener opmærksomhed: - avocado - olivenolie - rapsolie - fede fisk - nødder - frø og kerner Produkter til at undgå, er fedt kød, spæk, forarbejdede fødevarer, forarbejdet ost og palmeolie. HUSK! Sojaolie, solsikkeolie, hørfrøolie, majsolie, vindruekerneolie, græskar frø, olie, sesamfrø olie og kæmpenatlysolie er kun egnet til forbrug, rå, fx i salater (fordi de er rige på flerumættede fedtsyrer, som oxidise hurtigt, når det opvarmes). Hvad skal vi bruge til stegning? Den bedste løsning ville være, olivenolie og rapsolie, der har et højt thermostability og som jeg skrev ovenfor, er for det meste består af monoumættede fedtsyrer. Kokos olie, som for nylig er blevet meget populære, selv om det også er kendetegnet ved høj thermostability, består hovedsageligt af mættede fedtsyrer, som har en negativ indvirkning på vores sundhed. Husk også, at stegning er ikke den foretrukne madlavning metode bør anvendes lejlighedsvis. 3. PROTEIN Ved siden fedtstoffer og kulhydrater, det er den sidste af makronæringsstoffer i vores krop. Dets vigtigste funktion er at genopbygge slidte væv. Dens vigtigste kilder er: Kød De mest brugte typer af kød er oksekød, svinekød, kylling, kalkun eller, mere sjældent, kalve -, heste-kød, lam, ged kød eller lam. Kød, på trods af at være en god kilde til protein, der ofte indeholder store mængder af antibiotika. Kødet, der er mest tilbøjelige til at forhøjede niveauer af antibiotika er fjerkræ. På den anden side, vi er tilbage med rødt kød (oksekød, kalvekød, lam, svinekød, fåre-og hestekød eller ged kød), som vi hører en masse om i form af kræftfremkaldende produkter. I 2015, " the International Agency for Research on Cancer, der er klassificeret rødt kød i gruppe 2A, hvilket betyder, at det sandsynligvis er kræftfremkaldende. Et højt forbrug kan derfor have en meget negativ indvirkning på vores sundhed. Hvad skal vi så gøre? Dette betyder, at det ikke er værd at spise kød overhovedet? At udelukke det helt, vil det være problematisk for mange mennesker, men hvis kød er den vigtigste kilde til protein i din kost, så er det værd at overveje stærkt begrænse det beløb, du spiser, og erstatte det med andre produkter, der er anført nedenfor. Fisk På den ene side, fisk er kendt for at være en stor kilde til omega-3 fedtsyrer, men på den anden side, vi hører ofte, at det ikke er værd at spise fisk på grund af forurening. Hvad de skal gøre i denne situation? Hvem skal vi lytte til? Lad os starte med forurening. Først og fremmest er vi bange for tungmetaller (cadmium, kviksølv, bly). Men Havet Fiskeri Institut offentliggjort tal, der viser, hvor meget af en bestemt fisk vi ville have at spise til mængden af forurenende stoffer (specielt kviksølv) for at være skadelige for os. Data er vist i tabellen nedenfor: Fisk produkt mængden af fisk, du skal spise om ugen til at overstige sikker kviksølv niveauer Torsk i østersøen Over 2kg Karper Ca 3kg Røget norsk laks Over 2kg Alaska pollock Over 11kg Ørreder Over 2 kg, Fisk, især fede fisk, er en meget værdifuld kilde til umættede fedtsyrer EPA og DHA. Disse syrer, ikke kun har en gavnlig effekt på hjertet fungerer, men også forbedre den måde, orgel af vision, styrke knogler og led og støtte funktion af hjernen. At spise om 1-2 portioner (85-150g) af fede fisk om ugen reducerer risikoen for at dø af hjertesygdom med 36%! * Laks, sild, makrel, ansjos, sardin, blandt andre, betragtes fede fisk. Så du kan se, at fordelene ved at spise fede fisk er langt større end muligheden for at blive forgiftet af tungmetaller såsom kviksølv. Men hvis du stadig er bekymret for forurening, anbefales det, at du giver op laks maver, som har det højeste indhold af kviksølv, og erstatte dem med regnbueørred, som har en langt mindre for det, end laks, for eksempel. Men hvis vi ikke spise fisk på grund af, for eksempel, sin smag, bør vi overveje at tilskud med 250 mg EPA og DHA i form af fiskeolie eller mikroalger (version til veganere). Desværre, indtagelse af valnødder eller hørfrøolie (også rig på de nævnte syrer) alene vil ikke være så effektive som forbruget af fiskeprodukter. Mejeriprodukter I often hear that people with Lyme disease avoid lactose in their diet. Is this right? Let's start with what lactose is in fact. Lactose is a milk sugar, chemically produced by the formula C12H22O11. This structure indicates that it is a disaccharide and is composed of galactose and glucose. Where does milk sugar occur? • Cow's / sheep's / goat's milk • Country cheese • Yoghurts • Buttermilk • Kefirs • Cream On the other hand, we find a negligible amount in hard cheeses, quark and feta cheeses. Over hele verden, næsten 75% af mennesker, der kan have et problem at fordøje denne disaccharid. I Asiatiske lande er andelen når op på næsten 100%, mens den i Polen er så højt som 40%. Det er interessant, laktose intolerance udvikler sig med alderen – vi har de mest laktase (laktose fordøje enzym) i barndommen. Men en stor del af befolkningen, der også klarer sig godt med sin fordøjelse i voksenalderen. Hertil kommer, ofte folk med fordøjelsesproblemer ikke rapport, mave problemer med en enkelt dosis af 5-10g (et glas mælk, en lille yoghurt eller et kilo fetaost). Mejeri-produkter, der i øjeblikket tilgængelig i supermarkeder lader meget tilbage at ønske i forhold til kvalitet. Mejeriprodukter er ofte "støttet" med mange konserveringsmidler, fortyknings-og smagsforstærkere. Så hvis du har nogen problemer med fordøjelsen efter indtag af mejeriprodukter (gas, luft i maven, smerter) fjerne produkter, der er rige på laktose fra din kost. Men hvis du ikke føler ubehag, og du ikke ønsker at opgive det hele, husk at vælge produkter, der er så lidt forarbejdede som muligt og have den korteste sammensætning. Interessant faktum: Den fuldstændige mangel på mælk, sukker de kan i lang tid, kan det føre til en gradvis ophør af produktionen af laktase enzymet, som er ansvarlig for sin fordøjelse. Dette betyder, at hvis vi i øjeblikket ikke føler ubehag efter indtagelse af mejeriprodukter, efter en længere periode ikke spiser det, vi kan ikke vende tilbage til den oprindelige tilstand, og føler ubehag. Eggs Æg, der spises i mængder på omkring 4-6 om ugen bør ikke give negative sundhedsmæssige konsekvenser. Det bør dog erindres, at de er en kilde af kolesterol i kosten. I 1 æg (ca 55 g) der er 200mg af kolesterol. Hvad er mere, æg indflydelse postprandial oxidation af kolesterol, hvilket betyder, at de reducerer niveauet af LDL "dårlige kolesterol" op til 4 timer efter måltidet. Derfor skal du huske ikke at overstige den ovennævnte del i løbet af en uge. Bælgfrugter Vi kan ofte støde på den erklæring, at vegetabilsk protein er ikke komplet. Dette er imidlertid kun delvist rigtigt. Næsten hver vegetabilsk produkt, som indeholder alle essentielle aminosyrer. De adskiller sig kun i forhold. En effekt, såsom protein komplementaritet er værd at nævne her. Dette er en kombination af flere vegetabilske proteinkilder, som har forskellige sæt af aminosyrer, så et komplet produkt er skabt. Det gør ingen forskel for vores krop, om vi tager alle de aminosyrer fra en eller mange produkter. Det er derfor tilstrækkeligt til at kombinere grøntsager med nødder og alle de nødvendige aminosyrer vil blive leveret. Another allegation towards the legumes is their poorer absorption. However, it should be noted that the difference between the absorbability of meat and legumes is not so great as to obscure their advantages. Absorbability is proportionally 90% and 80%. Legumes include: lentils, chickpeas, beans or tofu. Apart from being a source of protein, they also influence the gut microbiome. This is due to the amount of fibre and antioxidants (often much higher than in fresh vegetables or fruit). Why do we need to soak most legumes before cooking? I once came across information that legumes are soaked because they have a toxic substance in them and by soaking them we get rid of it. The purpose of soaking beans, chickpeas or peas is only to significantly reduce cooking time. During soaking, by activating naturally occurring enzymes in them, substances such as pectin and other polysaccharides present in cell walls and responsible for the rigidity of the structure of leguminous plants begin to decompose. What is more, if you pour the water off them after soaking and cook them in fresh water, you largely avoid flatulence – another problem that meat lovers complain about. If you want to save time, you can also buy beans or chickpeas from a jar. The nutritional value of these products is very similar and will not significantly affect your diet. BEAN AND NUT PASTE Ingredients: • 2 cups of cooked beans • 1 lemon • 4-5 tablespoons of tannin paste • a few tablespoons of water from cooking the beans • 2 onions • handful of cashew nuts plus a few for sprinkling • 3-4 tablespoons of olive oil • pinch of salt • 2 cloves of garlic • a few tablespoons of water to obtain the desired consistency Preparation: Dice the onions and fry them with a few tablespoons of olive oil. Soak beans overnight and cook (or use the jarred version). Soak cashews in 1 glass of water for 4-6 hours. Put beans, soaked cashews, fried onions, lemon juice, olive oil, water, peeled garlic, salt in a blender and blend on high speed. If the paste is too thick add a few more tablespoons of water. Put into a bowl and serve (you can decorate the paste with cashews or sesame seeds). 4. ALCOHOL Alcohol is a toxin and due to this reason it is recommended to reduce its consumption to a minimum. Such as sugar, it supports the formation of mycosis and exacerbates inflammation. In addition, it burdens the liver, which often works hard anyway, washes out electrolytes and has a negative effect on the nervous system and the heart. In case of people suffering from Lyme disease it can often exacerbate symptoms and make them feel unwell! Hvad med tør rødvin? Efter at alle, og alle har sikkert hørt, at det er sundt, og et glas, vil det sikkert have en gavnlig virkning på din krop. Vi skylder denne erklæring for at resveratrol antioxidant, som er til stede i vin. Det har en positiv effekt på kroppen ved at reducere trombocytaggregation. Men undersøgelser viser, at terapeutiske doser af resveratrol kan ikke opnås fra drikkevarer eller fødevarer. For at opnå en gavnlig effekt på sundheden, vi ville have til at forbruge mere end 500 liter tør rødvin. Det er derfor foreslået, at helt udelukke, alkohol fra Lyme sygdom kost. 5. PROBIOTICS Probiotics are live cultures of bacteria and yeast that support the immune system. Probiotics improve the tightness of the intestines, protecting it from harmful bacteria, which is particularly important in case of antibiotic therapy. Naturally we find them in: • Cucumbers and sauerkraut • Kombucha (also known as tea mushroom) • Kvass • Kefir • Buttermilk • Natural yoghurt • Beetroot sourdough BEETROOT SOURDOUGH WITH GINGER AND A HINT OF CLOVES Ingredients: - 1kg of beetroots - a few cloves of garlic - 2l of water - 6-8 cloves - allspice - 2-4cm of fresh ginger - 2-4 bay leaves - 1 tablespoon of salt per 1 litre of water Preparation: Skræl hvidløg, og skær den i mindre stykker. Skær ingefær i tynde skiver. Kog vand, bland med salt og køle ned. Vask rødbeder, skrælles tyndt og skåret i tykkere skiver. Arranger dem i krukken, skiftevis med krydderier og hvidløg. Hæld vand, så alle rødbeder er grundigt dækket. Hvis de flyder til overfladen, skal du trykke dem ned med en plade. Cap krukken og sæt den til side på et lunt sted i ca 5-10 dage. 6. COLLAGEN Collagen is extremely important in the treatment of Lyme disease. The key here is to understand that Borellia bacteria have a high affinity for collagen structures. What does this mean? That the bacterium will always initially target these structures because they are the ones that guarantee them food. So there is a reaction here: COLLAGEN DAMAGE DESTRUCTION IN A SPECIFIC REGION (E.G. A JOINT) INTENSIFICATION OF SYMPTOMS That is why it is so important to take care of its correct amount. Supplements are suggested here, but remember that we can also get collagen from food. Natural sources of collagen: • Gelatine • Jellies (sweet and savoury) • Animal offal, e.g. liver • Pork knuckle, brawn Unfortunately, products rich in collagen often provide us with either a lot of sugar or raise the level of the LDL “bad” cholesterol. Therefore, it is not advisable to consume a lot of them. A good choice here will be broth and various kinds of bone broths. COLLAGEN BROTH Ingredients: - Bones/animal carcasses – 1-2 kg - Cider vinegar – 2 tablespoons - Water – 3-4 l - Soup greens – 1 portion - Spices (bay leaf, allspice, salt, pepper) Preparation: 1. Wash the bones and place in a large pot. 2. Add water and vinegar. 3. Bring to the boil, then reduce the heat/hob to low. Remove the foam. 4. After cooking for about 2 hours, add the peeled and washed vegetables and spices. 5. Boil for as long as possible (about 6-8 hours). The water should "bubble" – not boiling. 6. Strain the liquid from the bones and vegetables. 7. When cooled, the broth should have the consistency of jelly. 8. The broth can be stored for about 5 days in the fridge or 3-4 months in the freezer. 7. HYDRATION Our body consists of water in about 60%, so it is not surprising that water is involved in almost all processes in the body. Lyme disease heavily burdens our body with toxins. Drinking large amounts of water automatically cleanses the body of these toxins and provides a natural detoxification. Dehydration, on the other hand, leads to the storage of toxic substances in tissues and cells. So how much fluid to drink per day? It is suggested that women should drink 1.5 litres and men of 2 litres of water but this is very inaccurate. Should a 100kg person drink the same amount as a 50kg person to hydrate the body? A more precise value is therefore to assume that adults should consume 33ml of fluids for every kg of body weight. What does the word “fluids” mean? 1. Water, of course, is the most desirable source of hydration for our body. It is best to drink it slightly warm. You can add different kinds of fruit or vegetables to our cup (water with cucumber and mint is a perfect drink for hot days). 2. Tea – superb for summer as well as winter. With a hint of orange, lemon or cloves, it will warm you up on any winter evening. 3. Coffee – there are many controversies about it. There are not many studies on the influence of caffeine, in particular coffee, on the course of Lyme disease or its co-infections. However, myths about coffee are increasingly being debunked, despite the fact that it has been in disrepute for many years. Below are some basic facts about the consumption of coffee: - Coffee is not dehydrating, at least when consumed in portions of about 500mg of caffeine/day. One cup of brew is about 60 mg, so the dose taken as dehydrating is about 6 cups a day - It does not leach magnesium. Brewed coffee has about 60 mg of caffeine and 7 mg of magnesium (espresso even twice as much). Studies show that after consuming 400 mg of caffeine/day, we lose only 4 mg of magnesium through urine. - It contains antioxidants (chlorogenic acid and its metabolites) which contribute to lowering blood pressure or reducing oxidative stress. It can therefore be assumed that coffee protects against heart disease and reduces the risk of cancers (liver, throat, skin, prostate). Therefore, I see no contraindication to drinking coffee when suffering from Lyme disease and its co-infections. However, remember that every organism is different, every disease is different and everyone has a different threshold of caffeine tolerance. Therefore, if you experience any negative symptoms after drinking it – stop drinking it. 4. Juices are the worst choice. Shop-bought juices have a lot of added sugar (up to 5 teaspoons in 1 glass).This is because the fibre and most vitamins and minerals are found primarily in the peel.   8. SPICES Spices are dish ingredients added in small amounts to enhance its taste and visual appeal. Do we realise that spices and herbs also have valuable medicinal properties? Here are my TOP 5 spices: • Turmeric Den vigtigste ingrediens, der giver krydderi sin gule farve er curcumin. Det har anti-inflammatorisk og antioxidant egenskaber, og også beskytter kroppen, især leveren, fra toksiner. Takket være sin opvarmning, mave-og kolesterol-sænkende egenskaber, curcumin også kan anvendes som et kosttilskud. Der er masser af opskrifter som "golden mælk", at bruge de egenskaber, gurkemeje, men min favorit og hurtigste måde at bruge dette krydderi er at føje den til en bouillon. Det vil ikke ændre den vidunderlige smag af suppen, men vil give det en intens, smuk farve. • Ginger Ginger can be used with the addition of garlic (it is very popular in Korean or Thai cuisine) while cooking a dinner as well as in tea. It is probably most commonly used by pregnant women who suffer from morning nausea and people struggling with motion sickness. Ginger stimulates the production of saliva and gastric juices and brings relief from nausea. Thanks to ginerol and its anti-inflammatory properties, it is used in many autoimmune diseases. Contraindications to the use of ginger include inflammatory skin diseases and bleeding. You should also avoid taking the herb with aspirin, as both substances have blood-thinning properties. • Garlic Hvidløg har antipyretisk egenskaber, men endnu vigtigere for Lyme sygdom, der også har en afgiftende effekt. Det hjælper til at fjerne tungmetaller som bly og cadmium fra kroppen. Hvad mere er, det fjerner parasitter, herunder bakterier og gær, så som Candida albicans, og desuden bidrager til udvikling af gavnlige tarmens bakterieflora. Derfor, på trods af sin karakteristisk skarp lugt, det er værd at tilføje det til middag, drikke i form af sirup med citron eller bagning og tilføjer, at pasta (fx bønne pasta). • Cinnamon Cinnamon has antifungal properties – it inhibits the growth of protozoa and fungi and makes digestion easier. However, it is worth choosing the more expensive Ceylon cinnamon than its Chinese equivalent because it has a better effect. • Nigella Selv om det kun har vundet popularitet i Europa i de seneste år, og det blev brugt tusinder af år siden af de gamle Egyptere. Nigella har så mange egenskaber, at man kunne skrive en bog om dem. Det anvendes til behandling af forkølelse, ondt i halsen, betændelse, hud allergier og til at styrke håret. Man bør dog være forsigtig med indtagelse af nigella under graviditeten, kan det forårsage uteruskontraktioner. Men i løbet af amning, er det værd at herunder den i menuen igen, da det har en positiv indflydelse på amning. Men som du kan se ovenfor, urter kan hjælpe os med at bekæmpe mange lidelser og sygdomme som borreliose, det er værd at huske, at ikke alle krydderier har positive egenskaber. Et perfekt eksempel er salt. Selv om der anvendes i de rigtige proportioner, at det ikke påvirker vores krop negativt, har vi en tendens til at gå ud over det. Vi er blevet vant til salt bogstaveligt talt hver skål og produkt, og vi ikke længere kan lide mad, der ikke er saltet. Prikken over i ' et er mononatriumglutamat eller andre smagsforstærkere, der er føjet til mange produkter, og har enorme mængder af salt i dem. Salt i sådanne mængder kan forårsage hypertension, som påvirker mere end 30% af den voksne befolkning i Polen! Det fører også til forstyrrelser i calcium-og fosfat-stofskiftet, hvilket kan føre til knogleskørhed, og at en øget risiko for mavekræft. Mange mennesker knytter også Himalaya salt, der ofte betragtes som bedre til at bruge på grund af de 84 mineraler, den indeholder. Dog bør man vide, at det indeholder (ifølge Barbara Hendel og Peter Ferreira) ikke kun disse "gode" mineraler, men også polonium og radium. Ingen bekymringer – bare i små mængder (<0.001 ppm/kg). Men man kan nemt se, at disse så mange som 84 mineraler er intet andet end en marketing trick. Derudover, for at opfylde det daglige behov for kalium med Himalaya salt alene, ville vi have at spise i løbet af 1 kg for det! Den anbefalede daglige dosis af salt er blot 5-6g (en teskefuld), hvilket betyder, at vi kun er i stand til at dække vores kalium krav ved en højst 0,5%. Er det værd at betale selv 10 gange mere for salt for sådan en procentdel af de behov? So let's remember that salt is just a salt (NaCl) and we should severely limit it.   9. COCKTAILS Lyme sygdom ofte undertrykker vores appetit. Hovedpine, ledsmerter eller en generel svaghed i kroppen gør os ikke tørster nogen form for mad. Men mad er nødvendig, ikke kun for at bekæmpe sygdommen, men blot for at leve. Det er tak for mad, at vi får energi og har styrken til at komme ud af sengen hver dag. Så hvad skal man gøre, hvis vi har ingen appetit, men vi ønsker at støtte vores immunitet gennem kosten. Den ideelle løsning ville være cocktails. Vi kan berige vores menu med væsker, der er fuld af antioxidanter (i tørre og søde version). På denne måde vil vi "smugle" væsentlige ernæringsmæssige værdier i kroppen. Savoury tomato cocktail: Ingredients: - 1 tomato - 1 stalk of celery - 1 clove of garlic - 1 carrot - pinch of salt Preparation: Press all ingredients in a juicer. If the taste is too spicy for you, add 1 piece of sun-dried tomato. Sweet raspberry cocktail Ingredients: - 2 tablespoons of pot barley - 1 cup of milk (plant or cow's milk) - 1 apple - 1 teaspoon of goji berries - 1 handful of raspberries Preparation: Boil the pot barley with the blueberries in a glass of water until soft. Add milk, apple cut into small pieces and raspberries and blend. 10. OVERVIEW OF THE MOST POPULAR DIETS USED TO TREAT LYME DISEASE Candida diet En fælles behandling af Lyme sygdom er behandling med antibiotika. Du bør dog vide, at det er ofte årsag til udviklingen af mycosis, som kan være meget farligt for din sundhed og liv. Det er derfor, det er så vigtigt (især mens de tager et antibiotikum) til at følge visse regler for mycosis forebyggelse, herunder kost. Det vigtigste princip i denne tendens til at undgå produkter, der fører til en stigning i blodsukkeret. I en sådan kost, er det absolut nødvendigt for at undgå frugt, juice, brød, pasta, mejeriprodukter, gær og alle produkter, der kan være et medium for udviklingen af gær. However, this diet is very strict and often deficient because it excludes a large group of products rich in, for example, dietary fibre. Products such as wholemeal bread, pasta or groats do not have to be excluded from our menu. We should also not forget about natural yoghurts, nuts, raw vegetables, unrefined oils, fish, pickles and pulses. Spices such as turmeric, oregano, rosemary, coriander and Ceylon cinnamon will also work well here. Only when candidiasis is diagnosed (when there is an overgrowth of the Candida albicans yeast strain which physiologically occurs in the digestive tract and there is a disturbance of our intestinal microflora) should we think about alternative methods of diet therapy. Ketogenic diet Jeg tror, at dette er den mest almindelige måde for ernæring for mennesker, der lider af Lyme sygdom. At sætte kroppen i en tilstand af ketose betyder, at i stedet for at tage energi fra sukker, vores krop tager det fra fedt. "Keto diet" betyder derfor, at fjerne kulhydrater for fedt. Dette er beregnet til at lindre stress på tarmene og forbedre nervesystemet. Det er dog vigtigt at huske, at ikke alle fedtstoffer er "god". Ønskeligt kilder til fedt er fisk, nødder, avocado, oliven olie, frø eller frø. Men på internettet og i diverse publikationer, der anbefaler denne måde at spise, opskrifter rig på mættede fedtsyrer ("dårlige" fedtstoffer) hersker. Disse omfatter bacon, mascarpone ost eller svinefedt. It is also worth mentioning that a ketogenic diet will be inadvisable for people whose mitochondria are depleted and there are blockages in metabolic pathways which can occur in the body infected with Borrelia spirochaetes. Diet maintaining the body's normal pH level Forsuring af kroppen. Du har sikkert stødt på dette udtryk mere end én gang, i tillæg annoncer, bøger eller igennem andre medier kanaler. Lad os starte med det faktum, at vores krop har forskellige pH-niveauer, alt afhængig af beliggenhed. Fra alkaline i bugspytkirtlen juice, gennem neutral i blod, til stærkt sure i maven juice. Men, alle disse værdier er generelt komprimeret i "pH i vores krop", som betyder specifikt, at pH i blodet, og dens værdi er mellem 7.35 og 7.45. Hvis vi ønsker at ændre denne værdi med vores kost, vi er i stand til at ændre dette indeks fra 0.01 til 0.02 enheder. Så du kan se, at det er en ubetydelig indflydelse. Ja, med kost, vi kan påvirke pH-værdien af vores urin ved så meget som 1,2-enheder, men grænsen af dens pH-niveau er i området 4.6-7.9, hvilket betyder, at med sådan en stor forskel kosten vil ikke være den afgørende faktor her. A diet rich in alkaline-forming products will bring us many benefits, through an increased supply of vegetables and fruit. However, is it really worth excluding from our diet acid-forming products, such as fish or nuts, which are sources of valuable omega 3 fatty acids? 11. CONCLUSIONS På internettet og i talrige publikationer, du vil finde en masse råd om, hvordan til at støtte behandling af Lyme sygdom gennem kosten. Med så mange modstridende oplysninger, du har tilgang til alt det med god grund. Borreliose er en sygdom, som tager flere måneder og nogle gange år at helbrede. Derfor, en kost bør ikke være en pine eller en straf for dig. Hvad er mere, så husk, at hver krop er forskellig, hver Borrelia-bakterien, vil opføre sig forskelligt afhængigt af kroppen og giver forskellige symptomer. Derfor menu skal vælges individuelt. Kun en tilpasning af det til vores sygdom og vores præferencer vil bringe maksimale resultater. Some common advice on how to help your body fight bacteria and not go crazy: • Base your nutrition on high quality food. Eat plenty of vegetables, fruit, good quality fats, natural probiotics, whole grain carbohydrates, introduce broths into your diet and exclude sugar or alcohol. • Drink plenty of water. • Eliminate products that are harmful to you. If you feel unwell, sleepy or bloated, limit your intake. Learn to listen to your body. • Think of your diet as a choice, not a punishment. The diet you choose is designed to help fight the disease but also to teach you about proper, healthy eating which cannot be treated as a "from-to". • Think positive. Our mind is a very powerful tool that can work wonders. 12. REFERENCES: Agnieszka Godek: "Modern methods of treatment of Lyme disease with co-infection (antibiotics, nutrition)" Bordoni, Alessandra, et al: "Dairy products and inflammation: A review of the clinical evidence." Carson, Jo Ann S., et al: "Dietary cholesterol and cardiovascular risk: a science advisory from the American Heart Association." Ciborowska H., Rudnicka A., "Dietetics nutrition of healthy and ill person", Diez-Sampedro, Ana, et al. "A gluten-free diet, not an appropriate choice without a medical diagnosis." Elli, et al: "Diagnosis of gluten related disorders: celiac disease, wheat allergy and non-celiac gluten sensitivity." Tomasz Lesiów: "The influence of consuming excessive amounts of simple sugars and processed foods on the development of systemic mycosis and the respondents' knowledge on the subject" Fielding, Christopher J., et al: "Effects of dietary cholesterol and fat saturation on plasma lipoproteins in an ethnically diverse population of healthy young men." https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-stosowaniu-antybiotykow-w-nbsp-hodowli-zwierzat-w-nbsp-woj-lubuskim.html?fbclid=IwAR3VgYOR8yjjb0POUnjAVPVFhdmgenwZbMR4aws1F1SQmHTCw3g2TaUVSb4 Huang, Jiaqi, et al: "Association between plant and animal protein intake and overall and cause-specific mortality." Jones, Amy L: "The gluten-free diet: Fad or necessity?" K. Nieber: "Health effects of coffee". Kynast-Gales, Massey: "Effect of caffeine on circadian excretion of urinary calcium and magnesium". Leonardi, Michela, et al: "The evolution of lactase persistence in Europe. A synthesis of archaeological and genetic evidence." Mozaffarian, Dariush, Eric B. Rimm: "Fish intake, contaminants, and human health: evaluating the risks and the benefits." Rafał Nazarewicz: "Consequences of high-fat ketogenic diets" Reese, et al. : "Non-celiac gluten/wheat sensitivity (NCGS)-A currently undefined disorder without validated diagnostic criteria and of unknown prevalence." Sabine Weiskirchen, Ralf Weiskirchen: "Resveratrol: How Much Wine Do You Have to Drink to Stay Healthy?" https://mir.gdynia.pl/ocena-narazenia-konsumentow-ryb-na-szkodliwe-dzialanie-zanieczyszczen/ Sophie C. Killer, Andrew K. Blannin , Asker E. Jeukendrup: "No Evidence of Dehydration with Moderate Daily Coffee Intake: A Counterbalanced Cross-Over Study in a Free-Living Population". Stephen Harrod Buhner: "The natural treatment of Lyme disease and its co-infections – chlamydiosis and spotted fever rickettsioses Second edition, revised, extended, updated." Willett, Walter C., and David S. Ludwig: "Milk and health."
Product added to wishlist
Product added to compare.