D-vitamin

D-vitamin

- Kategorier: Artikler

D-vitamin er et fedtopløseligt stof, der er tæt knyttet til vores immunsystem. Derfor er det så vigtigt ikke kun for en sund person, men frem for alt for mennesker, der lider af borreliose eller dens samtidige infektioner.

Vi kan opdele D-vitamin i:

- Vitamin D2 (ergocalciferol), som også findes naturligt i svampe og planter
- Vitamin D3 (cholecalciferol), som forekommer naturligt i animalske produkter.


Effekten af ​​D-vitamin på sundheden

1. Indvirkning på immunitet

Som før nævnt er D-vitamins hovedfunktion at påvirke immuniteten. Det er en vigtig regulator af immunresponset, påvirker T- og B-lymfocytter og regulerer derved immunresponset og modererer cytokininbalancen af ​​Th1 og Th2. Dette har væsentlig indflydelse på forløbet af autoimmune sygdomme.

Undersøgelser viser, at med en betydelig mangel er tilskud med 1600 UI D3-vitamin om dagen nok til at reducere risikoen for infektion med hele 36%.

2. En kraftig antioxidant

D-vitamin kan være effektivt til at afgifte kroppen. Det hjælper i produktionen af ​​en stærk antioxidant, som er glutathion, som indirekte reducerer antioxidant stress og bekæmper frie radikaler.

3. Virkninger på knogler

Regulerer calcium- og fosfatbalancen. Omdannet i kroppen til sin aktive form øger 25-dihyroxyvitamin-D optagelsen af ​​calcium i tarmene, takket være hvilket det forbedrer knoglemineraltætheden. Forskning viser, at risikoen for brud stiger med så meget som 33 % for hver 10 ng/ml fald i 25 (OH) D under 28ng/ml!

4. Forebyggelse af hjertesygdomme

D-vitamin er relateret til mange aspekter af vores sundhed. Det påvirker blodtryk, triglycerider og kolesterol (inklusive LDL- og HDL-niveauer). Alt dette er tæt forbundet med hjerte-kar-sygdomme, som er den mest almindelige dødsårsag i Polen. Ifølge undersøgelser af Fatemeh Gholami, Ghobad Moradi og andre var et fald i D-vitamin forbundet med en højere risiko for sygelighed og dødelighed af hjerte-kar-sygdomme. Lavt niveau af D-vitamin øgede risikoen for sygdom med 44 % og hele 54 % højere risiko for at dø af sygdommen!


5. Effekt på tumorer

Neoplasmer opstår, når kroppens celler deler sig ukontrolleret, og de nydannede celler ikke differentieres til væv, der er typiske for celler. D-vitamin hæmmer den overdrevne vækst af celler og påvirker deres differentiering. Det påvirker primært kræft i bryst, blære, tyktarm, mave, spiserør og mange andre.

D-vitamin test

Laboratorietesten måler koncentrationen af ​​25 (OH) D. Standarderne er angivet nedenfor:

Mangel < 20 ng/ml

Lav koncentration 20 – 30 ng/ml

Normal koncentration 30 – 50 ng/ml

Øget værdi 50–100 ng/ml

Potentielt giftig 100–150 ng/ml

Toksisk koncentration > 150 ng/ml

Nogle test er givet i enheden bmol/l. Konverteren er 1ng / ml = 2,5 nmol / l


Naturlige kilder til D-vitamin.

D-vitamin syntetiseres hovedsageligt af sollys. Sammen med kosten forsyner vi os med lidt af dette vitamin (maksimalt 20% af dets mængde). Fødekilder omfatter fisk (ål, laks, sild) og nogle varianter af svampe, såsom shiitakesvampe.


D-vitamin dosering

Valget af dosis afhænger primært af den geografiske placering. Jo flere solrige dage på det sted, hvor vi bor, jo mindre tilskud bør der være. For indbyggere i Polen og det meste af Europa, der lider af borreliose, anbefaler vi dog at supplere med minimum 2000 IE i efterårs- og vinterperioden (hos personer med fedme bør denne værdi fordobles).

I forårs- og sommerperioden er tilskud ikke påkrævet, så længe vi er "udsat" for solen i cirka 15 minutter hver dag mellem kl. 10 og 15, hvor mindst 20% af kroppen er udsat (kort T- skjorte og shorts), uden brug af UV-filtre og uklarhed.

D-vitamin mangel

De mest almindelige symptomer på mangel er opkastning, diarré, hovedpine, øjensmerter, svaghed, manglende appetit, overdreven tørst og generel utilpashed. Med borreliose og dens samtidige infektioner er det ofte svært at skelne symptomer på D-vitaminmangel på symptomer forårsaget af borreliose, så det er altid værd at tjekke niveauet og starte tilskud.

For meget D-vitamin.

Vi hører ofte, at nogen tager "heste" doser af et vitamin, altså 10.000 IE, og nogle gange endda mere. Husk dog, at overskud kan føre til hypercalcæmi, dvs. øget serumkalciumniveau. Som tidligere nævnt omdannes D-vitamin i kroppen til sin aktive form, og det medfører øget optagelse af calcium i tarme, nyrer og knogler. Derfor bør sådanne store doser kun vælges efter konsultation med en læge og kun ved ekstreme mangler.

Det kan derfor ses, at D-vitamin er nødvendigt for, at kroppen kan fungere korrekt, og dets mangler kan i høj grad øge risikoen for mange sygdomme og forværre symptomerne på borreliose. Så husk at inkludere D-vitamin i din fytoterapi.

Du kan finde D-vitamintilskud HER

Product added to wishlist
Product added to compare.