Epstein-Barr Virus

Epstein-Barr Virus

- Kategorier: Artikler

Epstein-Barr-virus, mere almindeligt kendt under dets ufuldstændige navn EBV-virus, er et patogen, der tilhører herpesviridae-gruppen. Det er i samme gruppe som herpes virus (HSV) eller cytomegalovirus (CMV). Epstein-Barr-virus er en virus, der forårsager en infektiøs mononukleose kaldet "kiss disease". En infektion med Epstein-Barr-virus kan føre til en række alvorlige helbredskomplikationer, herunder autoimmune. Diagnose af Epstein-Barr-virus er også yderst vigtig hos patienter med Lyme-sygdom.

Hvordan får man virussen?

Selve det faktum, at det kaldes en kyssesygdom, indikerer, at det hovedsageligt overføres gennem spyt (også ved at spise fra den samme plade, drikke fra den samme flaske eller bruge den samme tandbørste). Infektion kan dog også forekomme gennem blod og gennem fysisk (seksuel) kontakt. Det anslås, at så mange som 90-95% af verdens voksne befolkning er bærere af EBV. Hos børn er denne procentdel relativt lille og er 40-50%. En sådan høj procentdel af inficerede mennesker skyldes, at sygdomsforløbet kan forekomme helt asymptomatisk, og den syge er ikke opmærksom på sygdommen.

Symptom

Nogle mennesker oplever ikke symptomer, men de fleste er typiske symptomer på infektion, som kan være forårsaget af mange andre sygdomme, så det er svært at diagnosticere dig selv med EBV. De mest almindelige symptomer er feber, træthed, hovedpine, smerter i hele kroppen, ondt i halsen, udslæt, svaghed eller mangel på appetit.

Men hvis den ikke behandles i lang tid, kan EBV føre til infektiøs mononukleose og forårsage betydelig forringelse af helbredet. Karakteristiske symptomer på mononukleose er:
- betændelse i halsen og mandlerne med rødme af slimhinden og tilstedeværelsen af plak. Dette ledsages af alvorlig smerte, store sværhedsbesvær og en høj feber på op til 40 k
- udvidelse af lymfeknuder-normalt omkring halsen. Det kan vare i op til seks måneder efter den første infektion.
- udvidelse af milten-påvirker kun halvdelen af patienterne
- hepatitis
- udslæt

EBV og Lyme sygdom

Epstein-Barr virus (EBV) infektion er almindelig hos mennesker med Lyme sygdom. Meget ofte kan infektion med denne virus også være ansvarlig for falske positive resultater i serologiske test for tilstedeværelsen af borreliosespoler. Hvis de to infektioner mistænkes for at være co-inficeret, bør der stilles yderligere diagnose for Lyme-sygdom.

Epstein-Barr-virus (EBV) kan bidrage til udviklingen af kronisk træthedssyndrom, men også skjoldbruskkirtelsygdom, tinnitus, svimmelhed, ledsmerter, knoglesmerter, muskelsmerter eller neurologiske symptomer. Det er praktisk taget umuligt at skelne symptomerne på EBV-infektion fra Lyme-sygdommen. Hvis du gennemgår langvarig behandling for Lyme-sygdommen og ikke ser nogen virkninger, bør du overveje en EBV-infektion. Begge disse infektioner kan også eksistere sammen, hvilket yderligere forværrer symptomerne hos patienten.

Diagnose

Til påvisning af EBV anvendes serologiske metoder til at detektere antistoffer.

- anti - VCA IgM-som forekommer i den akutte fase, og nogle gange når infektionen genaktiveres, forsvinder efter et par måneder
- anti-VCA IgG-som er til stede på alle tidspunkter fra infektionsøjeblikket, indikerer en infektionshistorie
- anti-EA-nyttigt til diagnosticering af akut EBV-infektion og akut fase af infektiøs mononukleose.
- anti-Ebna-nyttigt til diagnosticering af tidligere EBV-infektion og tidligere infektiøs mononukleose.

Behandling

Der findes ingen specifikke farmaceutiske midler til behandling af mononukleose. De eneste lægemidler, der bruges til at kontrollere virussen, er over-the-counter smertestillende midler og antiinflammatoriske midler. Der er dog naturlige behandlingsmetoder. Dette er m.in.:

1. Urteblanding af kinesisk kalot, Isatis og lakrids
2. Te med ingefær juice
3. Andrographis (Bemærk, omkring 1% af mennesker, der bruger andrographis vil få nældefeber; hvis dette sker-stop med at bruge urt, udslæt forsvinder efter ca 1 uge)
4. Urte blanding af Moderord og Passion blomst
5. Urte blanding af Cordyceps og Rhodiola

Du bør dog ikke forfalde til hvile og drikke rigeligt med vand.

Product added to wishlist
Product added to compare.