Søvn og immunitet

Søvn og immunitet

- Kategorier: Artikler

Antibiotika, urter, kost, bio resonans, iltbehandling ... der er mange traditionelle og alternative metoder til bekæmpelse af Lyme-sygdommen. Livsstil og søvnkvalitet diskuteres dog sjældent.

Søvn er en fysiologisk aktivitet, som vi bruger i gennemsnit omkring 30% af vores tid. Forudsat at den gennemsnitlige person lever omkring 80 år, er den samme mængde søvn omkring 25 år af vores liv!

Søvn funktioner

Den vigtigste funktion af søvn er primært regenerering af vores krop. Derfor har vi mest energi om morgenen, vores krop hviler, og hjernen er iltet. Mangel på søvn påvirker negativt hukommelsen, effektiv læring eller korrekt koncentration. Undersøgelser viser også i stigende grad virkningerne af søvn på humør, herunder angst og depression. For korte søvnfaser forårsager forstyrrelser i udskillelsen af cortisol, stresshormonet, men også mange kønshormoner, hvilket betyder, at hele organismen fungerer. En mand, der sover i gennemsnit 4-5 timer om dagen, har reduceret testosteronniveauet svarende til en mand 10-15 år ældre.

Søvn og immunsystemet

Kan søvn have en reel indflydelse på Lyme-sygdommen og dens co-infektion? Helt. søvn påvirker vores immunsystem, og dens mangel forårsager:

- Nedsat t-celleaktivitet .

- Øgede niveauer af inflammatoriske cytokiner.

- Fald i leukocytproduktion.

- Svækkelse af funktionen af NK-celler, som er ansvarlige for at bekæmpe patogener i kroppen (herunder Borrelia torticollis og kræftceller).

- Hæmning af melatoninsekretion af pinealkirtlen.

Faser af søvn:

Søvn er en meget kompleks fysiologisk aktivitet, hvor der kan skelnes mellem to hovedfaser: NREM (ikke - hurtig øjenbevægelse) og REM (hurtig øjenbevægelse).

NREM-fasen er længere og er primært ansvarlig for hvile og regenerering. REM-fasen er på den anden side mere aktiv, hjernen er mere stimuleret, og søvndrømme forekommer. For korrekt funktion og fuld styrke er det nødvendigt, at begge faser "lever i symbiose". Hver cyklus skal vare i gennemsnit ca. 100 minutter og alternativ (ca. 4-6 søvncyklusser).

Hvor længe skal vi sove?

Den gennemsnitlige, ønskede søvnlængde afhænger hovedsageligt af alder og er:

9-12 timer for skolebørn (7-12 år)

8 - 10h for teenagere (13-17 år)

7-9h for voksne (18-64 år)

7-8 timer for ældre (65+)

Metoder til forbedring af søvnkvaliteten

1. Brug ikke meget mobiltelefoner eller computere efter mørkets frembrud.

Et telefonopkald i soveværelset eller en episode af et TV-program i sengen er en dårlig ide. Pinealkirtlen får derefter oplysningerne om, at det slet ikke er nat og hæmmer udskillelsen af melatonin, kaldet søvnhormonet. Begræns kontakt med rødt lys (lys produceret af elektroniske enheder) i mindst en time før sengetid.

2. Oprethold passende soveværelsesforhold.

Den rigtige temperatur, mørke, stilhed eller naturligt, behageligt nattøj vil være nøglen her.

3. Vær systematisk.

Du skal altid gå i seng og stå op på samme tid. Således vænner du kroppen til de etablerede ordninger. Den optimale mængde søvn er ok. 21-23 og vågn op. 6-8.

4. Spis ikke om natten.

At spise før sengetid kan forstyrre søvnkvaliteten. Den bedste mulighed er at spise det sidste, letfordøjelige måltid mindst 2 timer før sengetid. Det samme gælder for stærk sort te og kaffe.

5. Undgå fysisk aktivitet om aftenen.

Fysisk aktivitet kan hjælpe med søvnproblemer, men det bør ikke gøres for sent. At træne inden du går i seng, ud over et højt, stærkt oplyst motionscenter, kan forårsage overdreven stimulering af kroppen og frigivelse af cortisol - stresshormonet, som kan forårsage problemer med søvn og senere med søvnkvaliteten. Pas på at gå, iltning og kontakt med naturen.

6. Drik ikke alkohol.

"Alkohol gør det lettere at falde i søvn" - du kan ofte møde denne populære mening. Imidlertid kan alkohol, selv i små mængder, forårsage en betydelig reduktion i REM-søvnfasen og endda dens fuldstændige undertrykkelse.

7. Urter, kosttilskud og medicin

Først når du ændrer dine vaner og følger alle ovenstående punkter, og du ikke ser forbedring, bør du overveje tilskud. Adaptogener er meget nyttige til at berolige sig inden sengetid, især Asvagandha. Derudover kan planteingredienser som Melissa eller safran også være effektive. Melatonin skal komme sidst, men tag det ikke længe.

8.Meditation

Fokus på vejrtrækning og at være opmærksom på øjeblikket kan også hjælpe med søvnproblemer. Ifølge en nylig undersøgelse har folk, der mediterer regelmæssigt, færre problemer med søvnløshed, træthed og depression.

Tilstrækkelig søvn og en bredt defineret sund livsstil er meget vigtig i behandlingen af Lyme-sygdommen. Søvnkvalitet og livsstil påvirker vores immunitet og dermed kroppens evne til at bekæmpe Borrelia-bakterier.

Product added to wishlist
Product added to compare.